BIP
menu

WARSZTATY WYPIEKU DOMOWEGO CHLEBA NA ZAKWASIE

2017-04-26 15:19:05 (ost. akt: 2017-05-11 10:13:56)


Zapraszam na kolejne warsztaty wypieku domowego chleba na zakwasie. Jeśli masz dość chleba sklepowego, przyjdź i naucz się piec chleb dla siebie i swoich bliskich. Zrobienie dobrego chleba wcale nie wymaga posiadania pieca chlebowego lub innych dodatkowych sprzętów poza siłą rąk, chęcią, odrobiną czasu i sprawnym piekarnikiem. Treść warsztatów jest tak przygotowana, żeby zadowoli zarówno tych, którzy dopiero będą rozpoczyna przygodę z chlebem, jak i tych, którzy już pieką i chcą rozwija swoje umiejętności i wiedzę. Moc praktycznych informacji gwarantowana!!! – co potwierdzają uczestnicy poprzednich warsztatów)))
piątek 5 maja zaczynamy o godz. 18.00
w Świetlicy Wiejskiej w Leśnym Dworze koło Szczytna
Jeśli chcesz wziąć udział w spotkaniu w innym terminie wpisz się na listę zainteresowanych
Chleb domowy może mieć "wiele twarzy". Za każdym razem możesz go zrobić z innych składników, od miękkiego i pulchnego począwszy, a skończywszy na bardzo ziarnistym. W domu możesz też zrobić chleb bezglutenowy z naturalnie bezglutenowych zbóż, a nie gotowych mieszanek. Chleb domowy jest świeży przez tydzień, zdrowy, pozbawiony chemii, pełen naturalnych witamin i minerałów, jest sycący, a jednocześnie w zależności od użytych składników nie musi sprzyjać tyciu.
Sama piekę chleby od 10 lat, wciąż się uczę o nich czegoś nowego, ale wiele osób zachwyca się ich smakiem, więc myślę, że mam spore doświadczenie i chciałabym się nim podzielić z innymi.
Na warsztatach pokazuję cały proces robienia chleba: przygotowanie dobrego zakwasu, dobór składników, mieszanie ciasta chlebowego, wyrastanie ciasta, wkładanie do blaszki i zdobienie, ponowne wyrastanie, wypiekania, przechowywanie, i oczywiście smakowanie. Będziemy podczas tych procesów wąchać, obserwować, a poprzez to uczyć, w których momentach unikać błędu, żeby ostatecznie chleb cieszył oko, nos i podniebienie, a nie zniechęcał do kolejnych prób pieczenia. Będzie dużo zabawy, a do domu dostaniecie dobry zakwas, masę sprawdzonych przepisów i pozytywną energię do zrobienia czegoś dla siebie i swoich bliskich - czyli NAJLEPSZEGO NA ŚWIECI CHLEBA, BO PRZYGOTOWANEGO WASZYMI RĘKOMA I PEŁNEGO WASZYCH SERC.
w programie warsztatów m.in:
- Dobry zakwas podstawą udanego chleba – jak go zrobić i jak przechowywać
- Jakich błędów unikać, żeby chleb się udał: czemu opada albo nie wyrasta ciasto, czemu chleb się kruszy, nie dopieka lub spieka
- Bierzesz ze sobą fartuch, drewnianą łyżkę i miskę, a do domu wracasz z zakwasem i zrobionym przez siebie ciastem chlebowym gotowym do upieczenia - spośród 10 różnych wersji sam wybierasz, który zrobisz chleb.
• Na warsztatach poznasz najróżniejsze receptury: na chleby żytnie ziarniste, owsiane, pszenno-żytnie, orzechowe, bezglutenowe, na chleby z formy i w bochenku oraz słodkie wypieki na zakwasie

Koszt warsztatów to 50zł,
w tym przedpłata rezerwacyjna 20 zł
resztę, czyli 30 zł dopłacamy w dniu warsztatów
przedpłata jest gwarancją zarezerwowania miejsca dla uczestnika
Ilość miejsc ograniczona!
osoba prowadząca – dietetyk Kinga Karalus
miejsce – Świetlica Wiejska w Leśnym Dworze koło Szczytna
zapisy i szczegółowe informacje
tel. 512 487 208, e-provitae@wp.pl
1. Przy rezerwacji uczestnik wybiera 2 spośród 10 różnych chlebów, które chce zrobić na warsztatach (lista chlebów dalej), a ja podaję dokładny przepis.
2. Uczestnik samodzielnie zaopatruje się w produkty potrzebne do wybranych chlebów i zabiera je ze sobą na warsztaty – dobrze zaopatrzone sklepy: Lewiatan, PSS Społem, Stokrotka, Inter Marche. Jednak nie zawsze te produkty są dostępne w sklepach, zwłaszcza mąka żytnia, więc lepiej zakupy zrobić kilka dni wcześniej.
3. Przepisy na pozostałe chleby uczestnicy otrzymują na warsztatach

Uczestnik na warsztaty zabiera
- 1 zwykłą łyżkę
- fartuch kuchenny
- WAŻNE !!!!

2 bardzo duże miski o pojemności ok 5 litrów (plastikowe lub metalowa) do zamieszania chleba, JEŚLI MISKA BĘDZIE MAŁA, BĘDZIE CIĘŻKO ZAMIESZAD CHLEB
- Bardzo dużą drewnianą łyżkę
- 2 bardzo duże reklamówki do włożenia i przykrycia miski
- 2 małe reklamówki
- składniki na wybrany przez siebie 2 chleby

To są chleby, które poznajemy na warsztatach, będziemy je degustować i otrzymacie na nie przepisy. Spośród nich wybierasz dwa według własnych preferencji, który zamieszasz na warsztatach, a w domu je upieczesz.
1. Chleb bezglutenowy • na samym zakwasie bezglutenowym • piecze się w blasze • na mące kukurydzianej • z bardzo dużą ilość ziaren i kasz • wyrasta 12 godz. • piecze się 2 godz. • świeżość utrzymuje przez 4-5 dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – dobry • przy problemach z woreczkiem żółciowym - może podrażniać • przy nadkwaśności – może podrażniać 2. Chleb orzechowo-migdałowy • na samym zakwasie żytnim • piecze się w blasze • chleb dość wilgotny o zwartej strukturze • na mące żytniej, bez pszenicy
• z dużą ilością ziaren, orzechów włoskich, migdałów i płatków owsianych • wyrasta 10 godz. • piecze się 1,5 godz. • świeżość utrzymuje przez 6 -7dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – nadaje się • przy problemach z woreczkiem żółciowym – może podrażniać • przy nadkwaśności – może być tolerowany 3. Chleb żytni razowy z ziarnami • na samym zakwasie żytnim • piecze się w blasze • chleb dość wilgotny o zwartej strukturze • na mące żytniej, bez pszenicy • największą ilością ziaren • wyrasta 12-13 godz. • piecze się 1,5 godz. • świeżość utrzymuje przez 6 -7dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – nadaje się • przy problemach z woreczkiem żółciowym – może podrażniać • przy nadkwaśności – może podrażniać 4. Chleb żytnio-owsiany • na samym zakwasie żytnim • piecze się w blasze • chleb dość wilgotny o zwartej strukturze • na mące żytniej, bez pszenicy • z dużą samych płatków owsianych • bez ziaren - jest alternatywą dla osób nie lubiących ziaren, a jednocześnie ma dużą ilość węglowodanów złożonych • wyrasta 10 godz. • piecze się 1,5 godz. • świeżość utrzymuje przez 6 -7dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – dobry • przy problemach z woreczkiem żółciowym - może być tolerowany • przy nadkwaśności – może być tolerowany 5. Chleb żytnio-orkiszowy • na samym zakwasie żytnim • piecze się w blasze • chleb dość wilgotny i miękki • na mące żytniej zwykłej i razowej z dodatkiem orkiszowej, bez pszenicy • bez ziaren • wyrasta 9 godz. • piecze się 1,5 godz. • świeżość utrzymuje przez 6 -7dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – w niewielkiej ilości • przy problemach z woreczkiem żółciowym - dobry
• przy nadkwaśności – może być tolerowany 6. Chleb żytni z łuską gryczaną • na samym zakwasie żytnim • piecze się w blasze • chleb dość wilgotny i miękki • na mące żytniej zwykłej i razowej z niewielkim dodatkiem orkiszowej, bez pszenicy • bez ziaren, tyko odrobina mielonej łuski gryczanej • wyrasta 9 godz. • piecze się 1,5 godz. • świeżość utrzymuje przez 6 -7dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – w niewielkiej ilości • przy problemach z woreczkiem żółciowym - dobry • przy nadkwaśności – może być tolerowany 7. Chleb pszenno-żytni • na samym zakwasie żytnim • piecze się w blasze • chleb dość wilgotny i miękki-pulchny • 2/3 mąki zwykłej żytniej i 1/3 pszennej • bez ziaren • wyrasta 3,5 godz. • piecze się 1 godz. • świeżość utrzymuje przez 6 -7dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – nie nadaje się • przy problemach z woreczkiem żółciowym - dobry • przy nadkwaśności – może być tolerowany 8. Zakwasówka, czyli słodki korzenny placek na zakwasie z jabłkiem i otrębami żytnimi • na samym zakwasie żytnim • piecze się w blasze • ciasto miękkie, pulchne • na mące pszennej • z jabłkami, płatkami owsianymi i otrębami • wyrasta 8 godz. • piecze się 1-1,5 godz. • świeżość utrzymuje przez 5 dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – nie za dużo, czyli coś na słodko, ale zdrowo • przy problemach z woreczkiem żółciowym – może być tolerowany • przy nadkwaśności – może podrażniać 9. Zakwasówka, czyli słodki placek na zakwasie z ziarnami i bakaliami • na samym zakwasie żytnim • piecze się w blasze • ciasto dość zwarte • na mące pszennej • z dużą ilością ziaren, płatków owsianych, i bakalii
• wyrasta 8 godz. • piecze się 1-1,5 godz. • świeżość utrzymuje przez 5 dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – można więcej niż placka z jabłkiem • przy problemach z woreczkiem żółciowym – może podrażniać • przy nadkwaśności – może podrażniać 10. Bułochleb inaczej chlebobuła - dla tych, co lubią bułeczki i miękki chlebek ))))) • na zakwasie żytnim i drożdżach • trzeba uformować bochenek • chleb miękki-pulchny i mniej wilgotny niż te z blachy • na mące pszennej z niewielką ilością mąki orkiszowej • bez ziaren • wyrasta 2 godz. • piecze się 0,5 godz. • świeżość utrzymuje przez 5 dni • przy odchudzaniu, cukrzycy – nie nadaje się • przy problemach z woreczkiem żółciowym - dobry • przy nadkwaśności – może być tolerowany
A osoby przychylne mojemu pomysłowi proszę o przesyłanie informacji dalej, dzięki i do zobaczenia)
ZAPRASZAM )))
dietetyk mgr inż. Kinga Karalus, tel.512487208